Beugel

Plaatapparatuur

Dit is een uitneembare beugel die de patiënt zelf in en uit kan doen. Door klemmetjes aan de kiezen wordt de beugel aan de tand vastgeklikt. Verder kunnen er veertjes in verwerkt zijn om de tanden te verplaatsen.

Expansieplaat / Hyrax (spin) / Quad helix

 

– Een expansieplaat in een uitneembare beugel voor de bovenkaak met een schroef in het midden. Door te draaien aan de schroef wordt de bovenkaak verbreed.
– Een hyrax (spin) is een vaste beugel voor de bovenkaak met een schroef in het midden. Deze beugel wordt met behulp van banden aan de kiezen vastgecementeerd. Door aan de schroef te draaien wordt de bovenkaak verbreed.
– Een quad-helix is een vaste beugel voor de bovenkaak. Deze beugel wordt met behulp van banden aan de kiezen vastgecementeerd.

Buitenboordbeugel

Er zijn twee soorten buitenboorbeugels:

A. een buitenboorbeugel met een nekband en
B. een beugel met een band op het achterhoofd.

Voor het dragen van buitenboordbeugels worden de eerste bovenkiezen voorzien van metalen bandjes met speciale buizen om de pootjes van de buitenboordbeugel in te kunnen schuiven.

Activator apparatuur (blokbeugel)

Deze beugels dienen ervoor om de groei van de onderkaak kaakrelatie te stimuleren tijdens de groei van kinderen. Deze beugels zijn uitneembaar.

– T-appliance
– Twin-blok
– Van Beek activator

Vaste apparatuur met standaard brackets (blokjes / slotjesbeugel)

Deze beugel wordt vastgelijmd aan de voorkant van de tanden en kiezen en blijven tijdens de hele behandeling vastzitten. Pas aan het einde van de behandeling worden ze eraf gehaald.

Vaste apparatuur met keramische brackets

Deze beugel heeft dezelfde werking als de standaard brackets, maar zijn gemaakt van keramiek. Voordeel hiervan is dat de beugel tandkleurig is en het minder te zien is. Een nadeel van deze type brackets is echter dat zij kwetsbaarder zijn en daarom makkelijker kapot kunnen gaan.

Invisalign

Deze beugel is geheel onzichtbaar tijdens het gebruik. Het bestaat uit een sterke transparante kunststof hoes die alleen over de tanden gaat. Door elke keer een andere hoes te gebruiken die net iets anders is gemaakt kunnen de tanden op deze manier gaan schuiven naar de gewenste positie. Deze beugel is niet in alle gevallen mogelijk. Lees meer op onze speciale Invisalign pagina.

Retentie (Wat gebeurt er bij het verwijderen van jouw beugel?)

De Hawley retainer is een kunststof plaat die voornamelijk in de bovenkaak wordt gebruikt. Deze beugel wordt meestal als een passieve retainer gebruikt na verwijderen van de vaste beugel.

De Retentie spalk is bedoeld om de snijtanden in de onderkaak op hun plaats te houden. De spalk niet of nauwelijks zichtbaar voor jouw familie en vrienden en bestaat uit een dunne draad die aan de binnenkant van de tanden bevestigd wordt. Deze blijven meestal zo lang als mogelijk in de mond.

Clear Retainer heeft dezelfde functie als een Hawley retainer, maar is esthetisch fraaier.