FAQs

Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Of je nu meer wilt weten over beugels, het traject voor een behandeling, of onze openingstijden, je vindt hier alle informatie die je nodig hebt. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, ons team helpt je graag verder!

Waarvoor is de inloopspreekuur + waar is deze voor bij welke klachten?

U kunt binnen lopen tussen 7:45-8:15 uur en ’s middags op afspraak. Inloop spreekuur is voor pijnklachten – prikkelende draden – losse elastieken. Dit is NIET voor losse slotjes, losse spalken en losse banden en losse beugels.

Ik wil mijn afspraak afzeggen verzetten of ben ziek wat moet ik doen?

Als je niet naar een afspraak kunt komen is het belangrijk dat je deze uiterlijk 24 uur voor de geplande afspraak verzet. Alle andere afspraken kun je telefonisch verzetten of per e-mail afzeggen. Afspraken die op maandag gepland staan moeten voor uiterlijk vrijdag voor 16:00 uur afgezegd of verzet worden. Doe je dit niet 24 uur voor de geplande afspraak, dan moeten wij deze helaas in rekening brengen.

Hoe kan ik me bij jullie inschrijven voor een eerste consult en heb ik een verwijsbrief nodig?

U kunt u zelf of uw kinderen inschrijven via onze website orthohouten.nl onder het kopje aanmelden u vult alle gegevens in en wij zullen contact met u opnemen als de gegevens zijn verwerkt in het systeem.

Een verwijsbrief is niet perse nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. Uiteraard stellen we nadien wel uw tandarts op de hoogte over de diagnose en eventuele behandeling. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de halfjaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de orthodontist te gaan.

Mijn elastieken zijn op + hoe moet ik mijn elastieken dragen en hoe vaak?

Als je elastieken op zijn, kun je langs de praktijk gaan om een nieuw zakje op te halen. Woon je niet in de buurt  van de praktijk, dan kun je telefonisch contact opnemen. De praktijk stuurt de elastiekjes per post naar je toe. Bij de afspraak krijg je uitleg hoe je je elastieken moet dragen en hoe vaak je deze moet dragen. Ben je vergeten hoe je je elastieken moet dragen kom dan langs in het inloopspreekuur dan leggen wij je dit nog eens uit

Wat is de status van de behandeling en wanneer ben ik klaar?

De status van de behandeling word altijd door de orthodontist beoordeeld dit word meestal gedaan in de eerst volgende afspraak die plaats vind. Mocht je geen controle hebben staan waar de orthodontist bij aanwezig is kunt u altijd een afspraak inplannen zodat de orthodontist dit met je kan bespreken binnen de afspraak. Het is volstrekt logisch dat deze vraag heel vaak gesteld wordt, je wil graag snel van de beugel af. Bij het eerste gesprek wordt een schatting gemaakt van de totale behandelduur. Dit is over het algemeen twee jaar. Bij enorme overbeten of zeer “ingewikkelde” gebitten kan de behandelduur langer zijn. Is het alleen een kwestie van “een paar tandjes rechtzetten” dan is de behandelduur korter dan één jaar. Toch is het van tevoren nooit precies te voorspellen hoelang de behandeling duurt. Het kan namelijk zo zijn dat de groei niet meezit of dat bijvoorbeeld de beugel niet volgens voorschrift gedragen wordt. Het laatste komt helaas nogal eens voor. De behandeling duurt dan langer of komt zelfs helemaal niet tot een goed einde. We doen er in ieder geval alles aan om de behandeling zo kort mogelijk te houden.

Waarom kunnen niet alle behandelingen na schooltijd?

Het merendeel van onze klanten / patiënten  bestaat uit schoolgaande jeugd. Het is daarom onmogelijk om afspraken buiten schooltijd te maken. Wettelijk is de school overigens verplicht vrij te geven voor bezoeken aan de orthodontist. Veel ouders maken zich bij de start van de behandeling zorgen over het schoolverzuim ten gevolge van de orthodontische behandeling. In de praktijk blijkt dit erg mee te vallen, zeker wanneer de beugel eenmaal geplaatst is.

Mogen ouders wel of niet mee naar binnen in de behandelruimte + moeten ouders mee bij een plaatsing van de beugels?

Natuurlijk. Bij een eerste consult of intake gesprek vinden wij het fijn als de ouder (s) / begeleider (s) aanwezig zijn. Maar ook bij de verdere behandeling, is de begeleider van harte welkom.

Is het kind 16 jaar of ouders? Houd er dan rekening mee dat het kind zelf recht heeft op inzage in het medische dossier. Ouders hebben geen recht van inzage, behalve als het kind daarvoor toestemming geeft.

Bij wie kunnen we terecht met klachten en opmerkingen m.b.t. de behandeling?

Dat kan altijd. De assistentes of orthodontist kunnen antwoord geven op bijna al je vragen. Is de vraag wat ingewikkelder? Dan kun je het beste even een afspraak maken. Als je er samen met de praktijkmedewerkers niet uitkomt, dan kun je onderstaand klachtenformulier invullen. Je klacht wordt dan door onze Interne Klachtenfunctionaris in behandeling genomen. Wij onderzoeken de klacht zorgvuldig door je dossier te raadplegen en de praktijk waar jij of je kind in behandeling is om een reactie te vragen.

Wat moet ik doen als mijn beugel kapot is en wanneer heeft dit spoed ?

Als je uitneembare beugel stuk is, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de praktijk voor het repareren van je beugel. Als je de beugel niet meer kunt dragen mag je deze uit laten. Probeer je beugel niet te verbuigen of te repareren. Vergeet je beugel niet mee te nemen naar deze afspraak! Maak zo snel mogelijk een afspraak als je beugel op je tandvlees drukt. We adviseren je om de beugel wel te blijven dragen. Is dit te pijnlijk? Laat hem dan uit tot ongeveer een halve dag voor je afspraak. Dan kan de arts goed zien waar de beugel precies tegen aan drukt.

Ik krijg een spleetje tussen mijn tanden hoort dit of heeft dit spoed?

Omdat uw tanden over het algemeen een rechthoekige vorm hebben, nemen ze in een scheve stand meer ruimte in dan wanneer ze recht staan. Het is dan ook heel normaal dat er spleetjes ontstaan tijdens het veranderen van de stand van de tanden. Geen paniek, soms is dit nodig voor een goed eindresultaat.

Wat mag ik wel of niet eten/ drinken met een beugel?

De dunne beugeldraadjes kunnen gemakkelijk verbuigen. Ook kunnen de brackets afbreken. Dat is te voorkomen door geen harde, taaie of kleverige dingen te eten. Dus is het beslist verstandig om, zolang u een beugel heeft, af te blijven van pinda’s, nootjes, dropjes, toffees, kauwgom en knapperig stokbrood.
Verstandig snoepen is altijd goed, dus zeker ook als u een beugel draagt. Snijd een appel of ander hard fruit in stukjes, hap ‘m liever niet af. Beter is nog te kiezen voor zacht fruit zoals aardbeien, bananen, druiven, mandarijnen, meloen en sinaasappels. Kleverig voedsel kan blijven plakken aan de draadjes, waardoor deze snel kunnen verbuigen. Door het eten van harde etenswaren kunnen de brackets afbreken. Waarom geen frisdrank? Omdat frisdrank koolzuur bevat en een lage pH heeft. Door deze lage pH kan het glazuur van tanden en kiezen oplossen, waardoor gaatjes en slijtage veroorzaakt worden. Bovendien lost koolzuur de lijm op waarmee de ringetjes rond uw kiezen vastzitten, waardoor er vuil tussen de ring en de kies komt te zitten (waardoor ook weer gaatjes kunnen ontstaan).

Hoe werkt het bij jullie met facturatie naar de zorgverzekeraar en vanaf welke leeftijd heb je hier geen recht meer op?

De factuur van uw behandeling dienen wij eerst in bij uw verzekeraar. Het deel dat niet door uw verzekeraar wordt vergoed, brengen we vervolgens bij u in rekening. Op de rekening die u van ons ontvangt staat duidelijk aangegeven welk bedrag vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Dit is afhankelijk van uw leeftijd, type behandeling en de voorwaarden van uw verzekeraar. Heeft u een vraag over de vergoeding van uw zorgverzekeraar? Neem dan direct contact op met uw eigen verzekeraar. De techniekkosten voor de mondzorg worden bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. Het is mogelijk dat je een deel van de kosten vergoed krijgt van je zorgverzekeraar. Wij adviseren je om je polisvoorwaarden goed te raadplegen omdat er met regelmaat verschil zit tussen kinderen en volwassenen en de diverse zorgverzekeraars.

Beugel pijn tips & wat veroorzaakt de pijn m.b.t. beugel?

In de beginfase van een orthodontische behandeling kan het dragen van een beugel enige druk of spanning op de tanden veroorzaken. De mate van ongemak kan variëren, afhankelijk van de mate van scheefstand van de tanden. Meestal verdwijnt eventuele pijn binnen ongeveer een week. Tijdens periodieke aanpassingen van de beugel door de orthodontist kan er opnieuw een licht ongemak ontstaan, maar over het algemeen zal dit veel minder intens zijn dan bij het begin van de behandeling. De eerste dagen na het plaatsen van de beugel zijn uw tanden en kiezen door die vaste beugel tamelijk gevoelig. Ook kunnen uw tong en wangen een beetje geïrriteerd zijn. De meegekregen was kunt u met uw vingers iets zachter maken en als een soort stopverf op de scherpe puntjes van de brackets doen. Zo beschermt de was uw wangen tegen de scherpe randjes van de brackets. Binnen enige dagen is de was niet meer nodig, omdat uw mond dan aan de vaste beugel is gewend.

Wat houdt een operatieve kaakcorrectie in?

Bij een operatieve kaakcorrectie corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken door middel van een kaakoperatie. Zo’n behandeling wordt een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan.

Laten we je laten glimlachen!

Maak een afspraak

Bel ons

Ma,di,wo,do,vrij 08:00-11:00 – 14:00-16:00

030 303 5260

E-mail ons

info@orthohouten.nl

Bezoek ons

  • Ma, Di, Wo, Do, Vrij : 07:45 – 17:15
  • Ortho Houten
  • De Molen 86
  • 3995 AX Houten

Contact

  • 030 303 5260
  • info@orthohouten.nl