Veel gestelde vragen

Orthodontiepraktijk Houten kent momenteel geen wachtlijst. Wanneer u zich aanmeldt bij ons krijgt u binnen 2 weken een afspraak voor een eerste consult. Als uw tandarts vindt dat er sprake is van een spoedindicatie dan kan de eerste afspraak altijd eerder plaatsvinden.

Nee hoor, dat is niet per se nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. Uiteraard stellen we nadien wel uw tandarts op de hoogte over de diagnose en eventuele behandeling. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de halfjaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de orthodontist te gaan.

Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen. Maar regelmatig worden kinderen ook eerder of later behandeld. Dat heeft te maken met de afwijking in het gebit, maar ook met de snelheid van het wisselen. Bij uitgebreide problemen zal over het algemeen eerder met de behandeling gestart worden.

In veel gevallen wordt een onregelmatig staand gebit rechtgezet, waardoor dit er mooier en verzorgder uitziet en waardoor het schoonhouden ook gemakkelijker wordt. Maar ook ernstige kauwproblemen zijn vaak op te lossen; wel is hierbij vaak ook de hulp van een kaakchirurg en/of implantoloog of parodontoloog nodig.

Een huisarts mag kleine chirurgische handelingen uitvoeren, echter dat maakt hem nog geen chirurg. Net zo goed is de orthodontist dé specialist, zowel voor het stellen van de diagnose als het bepalen van de behandelmogelijkheden en beugelsoorten. Een orthodontist heeft na de studie tandheelkunde nog een extra 4-jarige universitaire specialisatie afgerond en staat ingeschreven in het specialistenregister. Daarnaast heeft de orthodontist veel ervaring omdat deze zich uitsluitend bezighoudt met het optimaliseren van tanden en kaken. Een tandarts voor orthodontie heeft cursussen gevolgd op het gebied van orthodontie maar de titel “orthodontist” mag niet gebruikt worden. Een tandarts voor orthodontie heeft veel minder ervaring omdat deze zich vooral bezighoudt met het onderhoud van het gebit en zal hooguit een paar beugelbehandelingen per week uitvoeren. Voor de kosten maakt het geen verschil. De tandarts brengt dezelfde tarieven in rekening als de orthodontist. Dus voor de orthodontist geldt: meer kwaliteit voor dezelfde prijs.

Nee, het is niet altijd nodig te wachten totdat alles is gewisseld voor je een beugel kunt krijgen. Voor een vaste beugel is het wel vaak nodig dat alles – of bijna alles – is gewisseld. Vaak is het beter om juist al naar de orthodontist te gaan als de laatste melkkiezen nog moeten wisselen Maar dikwijls moet eerst de stand van het onder- en bovengebit ten opzichte van elkaar met uitneembare beugels worden gecorrigeerd. Meestal gebruikt de orthodontist hiervoor ‘blokbeugels’ en buitenbeugels.

In principe is er geen leeftijdgrens. De belangrijkste voorwaarde is dat het tandvlees en de te verplaatsen tanden en kiezen gezond zijn. Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. De orthodontist kan na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en op welke manier. De factoren die bepalen of een orthodontische behandeling mogelijk is, zijn: de conditie van de tanden, van het tandvlees, van het omgevende bot en van het weefsel waarin de tanden vastzitten.

Er is geen leeftijdsgrens voor een orthodontische behandeling. Tanden en kiezen kan je op iedere leeftijd verplaatsen. Bij een volwassen patiënt begint de tandverplaatsing iets trager, maar verloopt daarna hetzelfde. Een groot verschil tussen (jonge) kinderen en volwassenen is dat de kaakgroei bij volwassen is gestopt. Dat betekent dat de aanpak van de behandeling soms wel wat anders is.

De orthodontist is de specialist als het gaat om rechte tanden, een mooie lach en een goed functionerend gebit. De orthodontist kijkt eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er van uw gebit gebitsmodellen en foto’s gemaakt. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal 2 tot 3 jaar.

U bent zeker niet de enige! Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel. Ook boven de leeftijd van 60 jaar wordt er nog orthodontisch behandeld.

Als een tand niet uit zichzelf wil doorbreken, moet deze wat extra geholpen worden. Dit wordt dan ‘vrijleggen’ genoemd. Dat doet de kaakchirurg: eerst krijg je – net als bij de tandarts – een verdoving. Daarna voel je niets meer van de ingreep.

Nee hoor, zeker niet. Heel veel behandelingen worden uitgevoerd of beginnen met andere beugels. En daarbij, als kinderen op de middelbare school zitten en het vervelend vinden om een buitenbeugel te moeten dragen zal daar zeker rekening mee gehouden worden.

De last die iemand van een beugel heeft, verschilt per persoon. Wie net een beugel heeft gekregen, kan er vooral de eerste twee nachten best last van hebben. Pijnstillers helpen dan eventueel. (paracetamol). Wie veel last heeft met kauwen, kan tijdelijk zacht voedsel eten. Na een dag of twee neemt de last die je van een beugel hebt doorgaans snel af. De meesten hebben een week nodig om goed aan de beugel te wennen. Het praten en slikken met de beugel gaat dan steeds beter.

Vaak moet de orthodontist ruimte maken om scheve tanden met een beugel recht te kunnen zetten. In veel gevallen kan dat met behulp van een beugel. Maar soms kan er met een beugel niet genoeg ruimte worden gemaakt. In dat geval kan de orthodontist nog wel voldoende ruimte maken door kiezen te verwijderen. Aan de hand van gebitsmodellen en röntgenfoto’s beoordeelt de orthodontist of dit echt nodig is.

Nee, het plaatsen doet geen pijn. Wel is het zo dat het duwen tegen de kiezen wat vervelend aan kan voelen. Dat gebeurt als je ringetjes om de kiezen krijgt en er een paar dagen eerder elastiekjes tussen de kiezen zijn geplaatst. De kiezen zijn daardoor wat gevoeliger geworden.

Ja dat kan zeker en het is zelfs een goed teken. Het betekent namelijk dat door de druk van de beugel de tanden of kiezen gaan verschuiven. Als je een buitenbeugel draagt blijven de kiezen vaak wat bewegelijk. Bij een vaste beugel merk je dat vaak na een week de tanden of kiezen weer vaster gaan staan.

In principe wel maar elektrische tandenborstels met een ronde, draaiende, kop zijn wat minder goed bruikbaar dan de rechte borstels. De rechte borstels, die heen en weer bewegen, komen wat beter onder de draad die door de slotjes heen gaat. Poetsen met een gewone tandenborstel gaat echter ook uitstekend. Let wel op dat met voldoende druk wordt gepoetst, zodat de haren van de tandenborstel goed tussen de tanden en onder de draad wordt gedrukt. (zie ook menu: Poetsen).

Ja en nee. Ja omdat je best af en toe een glaasje cola mag (1 a 2 glazen per week). De beugel kan er wel tegen. Maar het is natuurlijk niet goed voor je tanden en kiezen, maar dat wist je waarschijnlijk wel. Daarom moet je niet teveel cola (of andere frisdranken) drinken, want met een beugel is het toch wat moeilijker om het allemaal goed schoon te houden. Als je wel cola drinkt, neem dan cola-light (cola-light lemon is lekker hoor). Daar zit tenminste geen suiker is.

Soms kan het zijn dat de beugel, achter in de mond of bij een op een slotje gemonteerd haakje, wat prikt. Vaak helpt het om een stukje van de was, die wij hebben meegegeven, op het prikkende deel te plakken. (Lukt het met de was niet, omdat het er af valt, gebruik dan een stuk suikervrije kauwgom!) Daarmee is de pijn even weg. Kom wel even langs in de praktijk (dit mag zonder afspraak, maar let op de openingstijden) om het ‘prikje’ even te verhelpen.

Misschien moet je gewoon wat eerder gaan slapen (om minder te gapen), maar daar heb je op dat moment niets aan. Wat je NIET moet doen is op de veer bijten, want dan is hij direct kapot!!! Wat je WEL moet doen is ver open doen. Dan de veer (het bovendeel) met een hand induwen en met de andere hand de duwstaaf er weer inzetten/ inschuiven.

Ja, u moet gewoon naar de eigen tandarts voor controle. De orthodontist controleert wel op gaatjes maar de eigen tandarts is uiteindelijk degene die er ook voor zorg draagt dat er iets aan gedaan wordt.

Ja en nee. Als je na een orthodontische behandeling niets zou doen zie je dat de tanden en kiezen, gedeeltelijk, naar hun oude stand teruggaan. Het is daarom belangrijk om na de orthodontische behandeling zogenaamde ‘retentieapparatuur’ te gebruiken (zie uitleg over Soorten beugels). Als de retentieapparatuur goed wordt gebruikt en niet stuk gaat is de kans op terugschuiven erg klein.

Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact op met de praktijk en probeer zo goed mogelijk uit te leggen wat er aan de hand is. Er zal dan een afspraak worden gemaakt om het spalkje te repareren. Als je ook nog een nachtbeugeltje hebt probeer dat dan zo veel mogelijk te dragen om verschuivingen van de tanden te voorkomen.

Het repareren van het spalkje is nu waarschijnlijk niet meer voldoende. Als een of enkele tanden echt verschoven zijn worden meestal wat slotjes (brackets) teruggeplaatst om de tanden weer recht te zetten. Gelukkig duurt dit vaak hooguit een paar maanden.

Bij een operatieve kaakcorrectie corrigeert de kaakchirurg de stand van de kaken door middel van een kaakoperatie. Zo’n behandeling wordt een osteotomie genoemd. De operatie wordt in de regel pas na de groeiperiode gedaan.

De belangrijkste redenen waarom volwassenen een afspraak maken bij de orthodontist, zijn: Ik heb scheve tanden en wil graag weten of hier iets aan gedaan kan worden; Ik heb een grote overbeet of een terugliggende of naar voren staande onder- of bovenkaak; Ik wil een brug of implantaten maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek; Ik mis tanden of kiezen en wil weten of het gat met een beugel gesloten kan worden; Ik bijt met mijn ondertanden tegen het tandvlees achter mijn boventanden en dat doet pijn; Ik heb een slechte tand of kies die niet te redden is, kunt u de andere tanden misschien opschuiven; Ik klem of knars altijd heel hard met mijn tanden en daardoor heb ik pijn aan mijn kaken of slijten mijn tanden heel snel af; Ik heb last van snurken of slaapapneu (OSAS).

Dit is een lastig te beantwoorden vraag, omdat bij volwassenen nogal eens voor een compromis gekozen wordt waardoor een behandeling juist wat korter is dan bij kinderen (dus korter dan 2 jaar). Soms wordt juist gekozen voor een ‘alles uit de kast’-behandeling die dan weer langer duurt. Het verplaatsen van tanden en kiezen is echter onafhankelijk van de leeftijd

Sinds 1995 is orthodontie uit het ziekenfondspakket en is het (meestal) opgenomen in aanvullende verzekeringen. Er zijn veel verschillen tussen de vergoedingen van de verzekeringsmaatschappijen. Sommige vergoeden heel weinig, andere vergoeden alles. Het loont dus om de diverse aanvullende verzekeringen goed te vergelijken! Zie hiervoor in het hoofdmenu: Tarieven > vergoedingen.

Jazeker. Deze zijn in drie groepen onder te verdelen: er bestaan witte brackets (blokjes) in plaats van de gebruikelijke metalen. Ook is het mogelijk om aan de binnenzijde van de tanden brackets (blokjes) te plakken en er bestaan doorzichtige beugels, die als het ware als een soort hoesjes om de gehele tandboog geplaatst moeten worden. Deze drie typen beugels zijn wel duurder.

De kosten zijn afhankelijk van de keuzes die uit het brede pakket van mogelijkheden worden gemaakt, bijvoorbeeld van het type beugel (er zijn uitneembare, gedeeltelijk vaste en volledig vaste beugels), van het behandelingsverloop en het aantal behandelingen. Ook de wijze waarop u verzekerd bent, bepaalt in hoeverre u zelf de behandelkosten moet betalen. Een globale indicatie voor een gemiddelde orthodontische behandeling is: ongeveer tussen de 2000 en 3000 euro. Bij eenvoudige behandelingen kunnen de kosten ook lager uitvallen. Deze totaalbedragen brengt de orthodontist niet in één keer in rekening. Uiteraard geven wij u adviezen en begeleiden wij u bij het maken van de juiste keuzes.

Dat verschilt sterk per verzekering. Orthodontische behandelingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed. U kunt hiervoor een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten. Alleen wanneer er sprake is van een ernstige afwijking met medische indicatie wordt een beugel soms uit de basisverzekering vergoed. Voor een overzicht van verschillende verzekeraars, zie www.vergelijkmondzorg.nl